top of page

Meglepetés-díjak a jármű kölcsönzésekor? Hadd magyarázzuk el!

Mikor bármilyen járművet bérelsz – legyen szó autóról, teherautóról – az interneten böngészve egy idő után azzal szembesülhetsz, hogy minden egyes kölcsönző máshogyan és másképpen adja meg az árakat és sokszor a bérlés során - vagy rosszabb esetben azután - derül ki, hogy az ár mégsem annyi, mint amennyit te az oldalukon lévő árakból kikövetkeztettél.


Miért is?


Nézzük sorba, mikkel találkozhatsz!

„Már napi 5.000 Ft-tól…”

Igen, van ilyen is, de ne feledd, ha ezzel találkozol egy hirdetésben, mindig vedd figyelembe, hogy ez a legalacsonyabb ár, ami jellemzően tartós bérlés (egy vagy akár több hónap) esetén érvényes csak. Ha neked csupán 1 vagy pár napra van szükséged egy járműre, pl. bútorszállítás, költözés, építőanyag-vásárlás stb., úgy az ár ennél jóval magasabb lesz. A kölcsönzők oldalain jobb esetben mindig fel van tüntetve az 1 napos bérlés esetén érvényes ár is. És ez csak a kezdet…


Kilométerdíjak

Ha nagyon kedvező árral találkozol, nézz utána, hogy a napi bérlésen felül még milyen költségekkel számolhatsz. Ennek legfontosabb és leglényegesebb mutatója az, hogy kérnek-e pl. kilométerdíjat, mennyibe kerül a kilométerenkénti költség és hogy mettől számolják azt fel: Onnantól, hogy elindulsz a kölcsönzőtől vagy a napi bérlésen belül X km-t megtehetsz-e bárminemű extra kilométerdíjon felül. Még ezzel is járhatsz jól, ha matekozol egy kicsit: olcsóbb bérleti díj, ellenben magasabb kilométerköltség úgy éri meg, ha nagyon minimális távot kell megtenned adott időn belül. Erre is számolj rá nyugodtan még pár kilométert, mert például eltévedhetsz, esetleg útlezárás van, el kell jutnod egy benzinkútra, vagy vissza kell vinned az adott cikket, esetleg plusz kört kell futnod: ilyenkor a matek már nem biztos, hogy a te javadat szolgálja.


Extra, téged érintő költségek


- Autópálya matrica:

Tegyük fel, hogy találsz járművet, mondjuk 10 000 Ft-ért. A többi ajánlathoz képest kedvező az ára, kilométer is belefér, időből sem csúszol ki, minden stimmel. De egyvalamire mégsem gondoltál: vidékre kell menned vele autópályán. Ha nincs az autón pályamatrica, úgy az neked jelent plusz költséget. Így, ha szigorúan vesszük, a jármű bérleti díja már nem 10 000 Ft, hanem hozzájárul az autópálya matrica díja is – amit előre elkérhet a kölcsönző plusz díjként, ha már van az autón. Ha nincs, neked kell megvenned. Ezért, ha felmerül az autópályán való közlekedés, mindig kérdezz rá már a bérlés előtt, hogy a jármű rendelkezik-e érvényes matricával a bérlés időtartamára és az mire vonatkozik (megyei, országos stb.), jelent-e neked plusz kiadást és mennyit.


- Biztosítás:

Hasonló eset merülhet fel itt is, mint a pályamatrica esetén: a bérleti díj tartalmaz-e már CASCO biztosítást, vagy a kölcsönző megterhel-e téged ezzel a plusz kiadással még a bérleti díjon felül? Ennél a pontnál mindig érdemes erre rákérdezni, szerződéskötés/bérlés előtt pedig átnézni a biztosítási papírokat – pl. milyen biztosítás van az autón, mekkora az önrész, mire terjed ki stb.


Tudod, az ördög nem alszik és minél jobban felkészülsz erre, annál nagyobb az esélyed, hogy nem kerülsz bajba – akár önhibádon kívül is. Egy baleset, egy lerobbant jármű komoly zűrt tud okozni, főleg, ha bérelt járműről van szó és nem tudod, mi a teendő. Érdemes már előre alaposan utánajárni, hogy ilyenkor mi történik, ki állja a mentési költségeket meghibásodás esetén, illetve van-e bármilyen asszisztenciaszolgáltatás az adott autóra.


- Külföldi utak:

Ha esetleg messzebb kellene menned, még nagyobb körültekintéssel válassz kölcsönzőt. Ugyanis sok helyen nem tüntetik fel eléggé, mi történik akkor, ha más országba visz az utad. Van-e pl. európai asszisztencia, külföldi utak esetén bármilyen felár, van-e kiterjedt biztosítás a járművön, mely lefedi a célországot és azon országokat, ahol áthaladsz, és ha valamelyik nincsen, mennyi plusz költségbe kerül neked, hogy teljes mértékben biztonságban érezd magad a kölcsönzés során.


Tudjuk, ez így mind soknak tűnhet egyszerre, azonban mindezen információk birtokában már előre felkészülten állhatsz neki a kölcsönzésnek. De ha nincs időd, sem energiád azt a rengeteg kölcsönzőt alaposan kikérdezni és megtudni minden részletet, tudunk számodra egy egyszerűbb megoldást:


Keress fel minket, hiszen nálunk minden költséget –kivéve a túlfutást– már takarja a kölcsönzés díja, így nem merül fel váratlan kiadás sem előre, sem utólag. Az egyetlen meglepetés, ami téged érhet, hogy mennyire egyszerű is tud lenni egy teherautó kölcsönzése.

38 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page