top of page

Mekkora furgont béreljek?

Ez a kérdés talán az egyik legelső, amit felteszel magadnak, mikor szállítani, esetleg költözködni kell. Vajon befér-e a nagymama szekrénysora, a fél háztartás, vagy akár a külföldről behozandó vagy éppen külföldre szállítandó áru a teherautóba? Elég lesz-e a kisebb jármű, vagy inkább fizessek többet és biztosra menjek?

Hadd segítsünk neked is!


Egy-egy furgon és teherautó bérlés során a jármű állapotán és a bérlés árán felül a legfontosabb információ a rakodótér mérete, melyet egyrészt űrtartalomban adunk meg, másrészt pedig a raktér hosszúságát és szélességét tüntetjük fel. Ezeket a paramétereket a legtöbb kölcsönző ki is írja honlapján, esetleg telefonon ad pontosítást a raktér befogadóképességéről.


Hogyan számold ki, hogy neked elég-e a megadott méret és mely értékekkel számolj leginkább?


Hosszúság, szélesség és magasság


- Ezek a paraméterek leginkább akkor fontosabbak, ha nagyobb méretű árut kell szállítanod. Ilyenek lehetnek a bútorok, ágyak, kanapék, lapraszerelt termékek stb., ahol fontos, hogy azok beférjenek a rakodótérbe. Ekkor érdemes először a szállítandó termékek méretét lemérni ahhoz, hogy kiderüljön, a bérelni kívánt furgon elég-e, vagy inkább nagyobbat kell keresned. A magasság, szélesség mérésénél különösen jelentős lehet, hogy a belső méretek nem egyenlők a hátsó ajtó méretével (hátsó ajtó néhány centivel kisebb), tehát pontosan kell azt is tudnod, hogy azon beférnek-e a dolgaid. A hosszúság tekintetében pedig azt kell figyelembe venned, hogy elférnek-e végig, becsukható-e az ajtó és ha nem, meddig nyúlnak ki a termékek. Jogszabályok szerint (KRESZ 47. § pontja) nem lehet több a kinyúlás, mint 2 méter vagy maximum a rakfelület hosszának kétszerese és minden esetben jelölni kell piros, vagy piros-fehér, minimum 40x40 cm-es zászlóval, táblával, éjjel pedig világítással is.

Ha a nagyobb bútorok mellett marad még hely, az felhasználható a kisebb áruk szállítására – dobozok, zsákok, kisméretű bútorok stb.


Űrtartalom


- Ezzel a paraméterrel talán nehezebb kalkulálni, hiszen bonyolultabb kiszámolnod, hogy a költözéskor, egyéb szállításkor a termékek, áruk mekkora űrtartalommal rendelkeznek összesen és mennyi hely marad vagy mennyi hely kellene még akkor, hogy a bepakolás során minden elférjen. Ilyenkor nem is érdemes és nem is ajánlott kicentizni a méreteket, vagy extra alaposan kell lemérni mindent, hiszen nem biztos, hogy az X űrtartalom elég az amúgy összesen pont ugyannyi X űrtartalommal rendelkező árunak. Miért is? Mert – hacsak nem hajtogatható, formázható – várhatóan nem ér végig az áru, vagy nem lesz pont ugyanolyan széles, esetleg magas az összes szállítandó teher, mint a furgon maga, bárhogy is origamizol. Biztosan maradni fog még kihasználatlan tér, akár dobozok, akár zsákok között. De nem mindegy, hogy mekkora. Ha úgy kalkulálsz űrtartalom kapcsán, hogy a teherautó rakterének űrtartalma 1/3-al nagyobb legyen, mint a várható szállítandó teher, úgy már meglehet, hogy elegendő helyed lesz mindenre és nem fogsz azon sem szitkozódni, hogy elég lett volna kisebb teherjárművet bérelned.


Három fontos tanácsunk maradt hátra csupán furgonbérlés esetére:


- Tervezz előre, méregess és inkább számolj többet a szükséges térre, főleg, ha több dolgot is kell szállítanod és esetleg nem fér bele az, hogy többet fordulsz.

- A két paraméter együttesen még több támpontot adhat, ezért mindkettővel kalkulálj egyszerre – szélességgel, hosszúsággal és magassággal, valamint az űrtartalommal egyaránt. Különösen akkor, ha egyszerre szállítasz nagyobb és kisebb árut is.

- Tartsd be a KRESZ utasításait, ezek közül is a legfontosabbra különösen figyelj: rögzítsd a szállítandó árut alaposan és erősen, hogy sem a közlekedésben, sem benned, sem a bérelt teherautóban ne keletkezzen kár.24 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page